KRAGGENBURG

Hiermee gaat de geschiedenis van Kraggenburg van start. We mogen met gerust hart stellen dat die in Zwolle begint. Het klinkt misschien eigenaardig, maar toen de eerste bewoners zich in 1949 in het dorp vestigden, bestond Kraggenburg al meer dan 100 jaar.

Eind december 1848 vestigde Hendrik Willem Winkel zich met vrouw en kinderen in de lichtwachterswoning op het kunstmatig aangelegde eilandje bij vluchthaven Kraggenburg.Het was gelegen aan het eind van twee strekdammen, de Noorder- en Zuiderleidam, die de verzanding van het Zwarte Water dienden tegen te gaan.

Terug naar de eerdergenoemde prijsvraag: er kwam slechts één reactie binnen, die van de 28-jarige Benjamin Pieter Gesienus van Diggelen, ingenieur bij Rijkswaterstaat. Hij stelde voor twee leidammen aan te leggen in het Zwolse Diep, vanaf de monding van het Zwarte Water, zes kilometer de Zuiderzee in. Aan het eind van de leidammen was een ruime vluchthaven gepland, geschikt voor ongeveer zeventig schepen, met daarbij een terp met daarop een lichtwachterswoning.
Copyright 2023-2024 Zuiderkrib - 
Webdesign by Waves & Woods
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram